Intelektualisme Dalam Puisi Latiff Mohidin Dan Muhammad Haji Salleh - Abdullah, Ahmad Kamal (Universiti Sains Malaysia, 1980)
Dalam Bahagian Pendahuluan akan diterangkan kedudukan Latiff Mohidin dan Muhammad Haji Salleh di dalam perkembangan puisi Melayu moden. dijelaskan juga mengapa Latiff dan Muhammad dipilih untuk dibicarakan dalam Latihan Ilmiah yang diberi tajuk “Intelektualisme Dalam Puisi Latiff Mohidin Dan Muhammad Haji Salleh”. Bagi mencapai tujuan tersebut, akan dijelaskan juga pendekatan yang digunakan.