Kesan Masalah Hakisan Dan Pemendapan Sungai Lohan: Kajian Kes Di Kampung Lohan, Ranau - Ahmad, Moin (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Secara keseluruhannya kajian yang telah dijalankan telah memberi penjelasan bahawa pembukaan lombong tembaga di Mamut mengakibatkan kesan buruk kepada Sungai Lohan dan alam sekitar. Di samping itu ekoran dari kejadian hakisan dan pemendapan Sungai Lohan menyebabkan terjejasnya aktiviti pertanian kerana sawah padi telah dimendapi oleh tanah lombong, tanah untuk pertanian di sepanjang Sungai Lohan musnah dan sistem pengairan yang telah dibena tidak lagi dapat digunakan. Penduduk tempatan juga telah mengalami masalah ekonomi dan sosial apabila pekerjaan utama sebagai sumber pendapatan telah terjejas. Seterusnya pembangunan turut terjejas apabila kerosakan berlaku ke atas berbagai kemudahan di sekitar sepanjang Sungai Lohan.