Peranan Bantuan Kerajaan Dalam Meninggikan Taraf Hidup Nelayan: Satu Kajian Di Kawasan Pembangunan Nelayan Sekitar Bandar Tumpat - Hussain, Noriah Mat (Universiti Sains Malaysia, 1985)
Kajian ini adalah mengenai peranan bantuan kerajaan dalam meningkatkan taraf hidup nelayan khasnya di Kawasan Pembangunan Nelayan di sekitar bandar Tumpat seperti di Kampung Besut, Dalam Rhu, Tanjung Kuala dan TanJung Che Mas. Dalam menganalisa tentang struktur ekonomi dan sosial serta taraf hidup nelayan di kampung-kampung tersebut juga soal-soal pendapatan, hakmilik dan perbelanjaan merupakan isu utama yang akan diberi perhatian oleh pengkaji. Di sini penganalisaan yang dibuat adalah berdasarkan kepada kajian empirikal yang telah dijalankan dan ditambah pula dengan pendapat-pendapat dari pihak terlibat seperti para nelayan (kumpulan sasaran), pegawai pelaksanaan dari agensi perikanan dan badan—badan tertentu.