Uji Tentang Kebenaran Teori Gullick Mengenai Perebutan Kuasa Masyarakat Melayu Tradisi - Embong, Juhali (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Perang saudara adalah satu kejadian yang berulang di dalam sejarah orang Melayu tradisi. Apabila seseorang sultan mangkat biasanya akan menimbulkan krisis politik di dalam negeri kerana soal penggantian menjadi punca perselisihan dikalangan golongan pemerintah. Apabila berlaku peperangan sudab tentu akan melibatkan perpecahan dikalangan pihak yang terlibat. Keadaan akan lebih meruncing lagi apabila pembesar-pembessr turut sama campur tangan demi kepentingan peribadi mereka. Biasanya. pihak yang menang akan cuba memulih kembali kerajaan yang telah berpecah. Tulisan ini juga untuk mencari punca atau sebab kenapa kejadian yang tersebut di atas sentiasa berlaku didalam sejarah orang Melayu tradisi.