Analisa maklumat dan kesan khutbah Jumaat sebagai satu proses komunikasi : satu kajian kes di Kampung Cherang Ruku, Pasir Puteh, Kelantan - Harun, Ab. Kahar (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Kajian yang melibatkan komunikasi interpersonal dalam masyarakat Cherang Ruku ini sebenarnya satu kajian di peringkat awal. Untuk memenuhi kehendak latihan ilmiah dalam bidang komunikasi saya telah membuat kajian mengenai Khutbah Jumaat yang berlandaskan dari dua sudut pandangan, iaitu tema dan kesannya dalam masyarakat. Bab pertama menceritakan tentang aspek-aspek kajian yakni meliputi tujuan penyelidikan, masalah dan kaedah yang digunakan dalam penyelidikan latar belakang masyarakat yang dikaji. Bab kedua pula, membicarakan teori komunikasi dan pendekatan yang digunakan untuk meninjau masalah yang dikaji. Bab ketiga dan keempat lebih berupa penemuan yang dianalisakanmenurut konteks masing-masing.