Analisis terhadap taraf sosio-ekonomi dengan permintaan rekreasi luar rumah. Satu kajian kes tentang Taman Belia Perbandaran, Pulau Pinang - Ngo, Lee Zea (Universiti Sains Malaysia, 1985)
Penulisan ini dibahagikan kepada tiga bahagian. Bahagian pertama menyentuh tentang ciri-ciri sosio-ekonomi para pengguna taman. Bahagian dua meninjau tentang penggunaan taman. Di sini, jumlah pelawat dan kenderaan yang memasuki taman dicatat untuk menunjukkan betapa berat taman digunakan.Bahan-bahan dalam bahagian tigadidapati dari sumber-sumber sekunder. Bahagian ini menentukan pembekalan kawasan lapang rekreasi yang sedia ada di Pulau Pinang.