Peranan Industri Kecil Dalam Pembangunan Desa Di Wilayah KEDA: Satu Penilaian Tidak Komprehensif - Samsudin, Che Salmah (Universiti Sains Malaysia, 1984)
Tujuan kajian ini ialah untuk menilai sejauhmana matlamat yang KEDA rancangkan telah tercapai . Adakah dengan terdirinya industri kecil ini pendapatan penduduk telah meningkat ; mutu kehidupnn telah berubah ; dan seterusnya peluang-peluang pekerjaan dapat diwujudkan yang dapat menyekat penghijrahan belia-belia ke bandar . Kajian ini juga bertujuan untuk membuat perbandingan diantara mereka menjadi semakin luas lagi . Hasil daripada rancangan pembangunan yang diadakan tidak membuahkan kejayaan yang yang terlibat secara langsung iaitu pekerja kilang dan mereka yang terlibat secara tidak langsung yang terdiri dari mereka yang mengambil upah nenganyam dan juga penebang buluh. Hasil kajian menunjukkan bahawa dengan terdirinya industri buluh ini, ia telah dapat membawa perubahan-perubahan atau kesan positif kepada mereka yang terlibat samada secara langsung atau tidak langaung.