Ujian saringan kesedaran fonologi kanak-kanak 6 tahun di Kuala Krai, Kelantan - Zulkipli, Aimi Syahidah (Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, 2011)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji kemahiran kesedaran fonologi di kalangan kanakkanak berumur 6 tahun Kelantan di daerah Kuala Krai. Objektif kajian ialah untuk mengenal pasti tahap kemahiran kesedaran fonologi dan membandingkan kemahiran kesedaran fonologi antara kanak.-kanak lelaki dan perempuan menggunakan Ujian Saringan Kesedaran Fonologi Versi Bahasa Malaysia [MAPAS] yang telah diubahsuai mengikut kesesuaian populasi kajian. Kajian ini bermatlamat untuk menyediak.an status terkini kemahiran kesedaran fonologi di kalangan kanak-kanak berumur 6 tahun Kelantan di daerah Kuala Krai. Justeru, kajian ini akan menyediakan satu mekanisma untuk mengenal pasti kanak.-kanak yang berisiko mempunyai masalah membaca. Hasil dapatan kajian dianalisis menggunakan ujian Friedman satu hala ANOV A untuk mengenal pasti kemahiran kesedaran fonologi di kalangan kanak.-kanak berumur 6 tahun di Kelantan dan ujian anal isis Mann-Whitney rank sum U untuk mengenalpasti perbezaan kemahiran kesedaran fonologi antara lelaki dan perempuan .. Hasil kajian menunjukkan kemahiran kesedaran fonologi wujud di kalangan kanak.-kanak berumur 6 tahun tetapi pada tahap yang terhad. Bagi objektif kedua, kajian menunjukkan tidak ada perbezaan kemahiran kesedaran fonologi antara kanak.-kanak lelaki dan perempuan berumur 6 tahun Kelantan di daerah Kuala Krai. Kesimpulan, tahap kemahiran kesedaran fonologi kanak-kanak. amat dipengaruhi pendedahan kepada fonologi, tahap Jatar belakang pendidikan keluarga dan kewangan keluarga.