Unsur peradaban Melayu-Islam dalam amalan perubatan spffiitual masyarakat Melayu Kelantan, Malaysia: satu tinjauan kritis - Haji Hasbullah, Hajjah Wan Aminah (Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, 2011)
Penyebaran syiar Islam ke Nusantara pada abad ke 15 telah mewujudkan suatu fenomena baru dalam sistem peradaban masyarakat Melayu di gugusan Kepulauan Melayu, pemerkasaan peradaban Melayu-lslam yang merangkumi seluruh aspek kehidupan, perubahan minda ma:syarakat Melayu Islam dapat dinilai dari segi sistem nilai, sistem kepercayaan, adat istiadat dan kesenian masyarakat Melayu di rantau ini. Justeru, sistem perubatan tradisional Melayu turut mengalami beberapa perubahan dari segi amalan, adat, budaya dan kepercayaan masyarakat yang berkaitan perubatan. Falsafah dan amalan perubatan tradisional Melayu sangat berkait rapat antara hubungan manusia dengan Tuhannya, hubungan dengan masyarakat serta dengan alam sekeliling. Bentuk hubungan ini melahirkan pelbagai bentuk kepercayaan seperti spiritual, magis, sistem pantang larang masyarakat Melayu dan juga sistem yang ditunjangi oleh unsur-unsur keagamaan. Kajian Gimlette (1913), Winsted! (1951), Endicott (1971), Syed Husin AI-Attas (1970 ), Mohd Taib Osman (1977 & 1988) dan Winzeler (1983) antara lain menyentuh tentang sistem kepercayaan rnasyarakat Melayu dalam aspek perubatan tradisional.