Kesukaran memahami bahasa iIdonesia: satu tinjauan terhadap media Indonesia - Kechik, Tuan Nordin Tuan (Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, 2011)
Bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia merupakan dua bahasa yang berasal dari satu rumpun bahasa yang sama iatu.bahasa Melayu. Namun disebabkan kedudukan geografi dan batasan politik yang berbeza, perkembangan kedua-dua bahasa tersebut telah menampakkan perbezaan yang jelas. Hal ini s~ tentu akan menimbulkan masalah bagi warga Malaysia dalam memaharni kandungan teks dalam bahasa Indonesia. Kajian ini dijalankan bertujuan mengenal pasti bentuk-bentuk kesukaran yang dialami oleh warga Malaysia dalam memahami maksud perkataan atau istilah yang terdapat dalam media cetak di Indonesia . Tumpuan khusus kajian adaJah terhadap surat khabar harian yang popular di Indonesia iaitu Harian Knmpas yang boleh didapati melalui Kompas e-paper merupakan versi elektronik dari surat kbabar Harian Kompas .