Pertukaran Kod Dan Percampuran Kod Sebagai Satu Strategi Komunikasi Orang-Orang Melayu Yang Dwibahasa - Ismail, Nor Aini (Universiti Sains Malaysia, 1985)
Bab 1 memberi gambaran tentang masyarakat dan Bahasa yang berbagai-bagai di Malaysia. Bab 2 pula bermula dengan serba sedikit tentang sosiologi Bahasa, diikuti dengan penulisan dan kajian yang berkaitan dengan tajuk. Bab 3 menerangkan bagaimana kajian ini dijalankan. Bab 4 merupakan bab yang paling penting kerana ia mengandungi kajian dan hasil atau keoutusan kajian yang telah diddapati oleh penulis. Bab 5 ialah bab yang akhir dan ia merupakan hasil kajian dan penulis memberi pandangan tentang Bahasa bercampur yang telah digunakan oleh informan iaitu yang terdiri dari kumpulan pelajar dan bukan pelajar.