Perkembangan Teater Di Brunei Dengan Merujuk Kepada Teater-Teater Tradisi Berunsur Ritual Dan Ghaib - Haji Ramli, Juned (Universiti Sains Malaysia, 1992)
Secara umumnya latihan ilmiah ini akan menumpukan kepada unsur-unsur ritual dan ghaib yang terdapat dalam beberapa buah teater tradisi di kalangan puak-puak Melayu Brunei. Bagi tuj uan ini sebanyak lima jenis teater tradisi menj adi pilihan un tuk dibincangkan daripada berbagai sudut.