Pendudukan Jepun (1942-43) § Thai (1943-45) Di Kelantan. Kesan Ke Atas Masyarakat Melayu - Wan Ahmad, Wan Noraini (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Dalam membuat kajian Latihan Ilmiah yang berkenaan dengan pendudukan Jepun (1942-43) & Thai (1943-45) Di Kelantan : Kesan Ke Atas Masyarakat Melayu ini adalah merangkumi empat bab kesemuanya. Pada bab pertama penulis menerangkan tentang penyerangan tentera Jepun di Tanah Melayu. Di dalam bab kedua ini akan dibincangkan tentang pentadbiran tentera Jepun di Kelantan. Bab tiga penulis akan membincangkan kesan dari dasar Jepun di Tanah Melayu telah mengakibat masalah kekurangan bahan-bahan makanan dan keperluan harian. Bab keempat penulis cuba menerangkan rancangan pihak Jepun dan Thai dalam memperkenalkan pelajaran masing-masing iaitu pelajaran bahasa Jepun dan bahasa Thai.