Peranan Perbadanan Memajukan Ikhtisad Negeri Terengganu (PMINT) Memajukan Kawasan Perindustrian: Satu Kajian Di Kawasan Perindustrian Gong Badak - Jusoh, Hassin (Universiti Sains Malaysia, 1985)
Kajian ini cuba menilai sejahumana peranan yang telah dilaksanakan oleh PMINT di dalam menyediakan kemudahan-kemudahan pelaburan serta penerimaan dari golongan pengusaha bergerak secara aktif memajukannya. Setakat pencapaian yang ada dimasakini, perkembangan itu tidak banyak berubah dan ini memerlukan cadangan-cadangan serta usahausaha mengatasi agar ia tidak terus melembapkan pertumbuhannya setiap tahun. Didapati sumbangan kepada KDNK negeri peringkat gunatenaga, penglibatan dari pengusaha-pengusaha, penggunaan tapak-tapak industri, peranan kemudahan infrastruktur, kemahiran pekerja, perkembangan teknologi dan output pengeluaran sangat rendah berbanding dengan negerinegeri di Pantai Barat.