Penerbitan kata dalam Bahasa Malaysia dan tatabahasa Dwan jilid 2 : Perkataan satu perbandingan daripada segi morfologi dan hubungannya dengan KBSM - Sapawi, Mohd Fauzi (Universiti Sains Malaysia, 1994)
Kajian ini merupakan kajian pembinaan Kata di dalam bahasa Melayu. Kajian ini menggunakan Pendekatan Eklektik dan menggunakan Kaedah Kepustakaan. Pendekatan yang digunakan ini merupakan gabungan ciri terbaik Pendekatan Struktural dan Pendekatan Transformasi Generatif. Kajian ini menggunakan buku Penerbitan Kata Dalam Bahasa Malaysia oleh Abdullah Hassan (1980) dam Tatabahasa Dewan Jilid 2: Perkataan oleh Nik Safiah Karim et al. (1989) sebagai asas kajian. Sumber data dikutip daripada buku Hikayat Ibrahim Adham yang diusahakan oleh Russel Jones (1981), Hikayat Faridah Hanom oleh Al-Syed Syeikh thad Al Hedi (1928), Putera Gunung Tahan oleh Ishak Hj. Muhammad (1938) dam Ummi dan Abang Syeikhu] oleh Shahnon Ahmad (1992).