Mekar- semusim (Kumpulan Cerpen Dan Drama) - Md. Daud, Che’ Ri (Universiti Sains Malaysia, 1977)
Mata Kelubi berkisar ke rumah tuannya. Rumah yang tadinya gelap itu lampunya mula dipasang satu demi satu dari beranda hingga kc dapur. Dalam saniar tersergam scbuah kereta di halaman. Beberapa orang manusia turun, mereka turun sambil bercakap—cakap. Setengalinya bergopoh gapah naik ke rumah, dua tiga orang masih di bawah. Mereka bercakap—cakap lagi• Salah seorang racnunjuk-nunjuk ke arah kandang. Yang seorang nampaknya masih tidak puas hati, lantas masuk ke kereta semula. Ia keluar dari kereta membawa benda panjang berkilat. Tiba-tiba keluar cahaya darinya dan menyorot ke kandang. Cahaya itu semakin dekat. Kemudian cahaya itu berpindah-pindah antaranya dan Salak yang masih mendengkur.itu. Tiba-tiba seorang dari mereka bersuara ‘Yang betul!’ Cahaya lampu nyata terhenjut-henjut di atas tubuh Kelubi. Kemudian mereka beredar.