“Falsafah Hidup Pengarang Dalam Cerpen-Cerpen Mastika 1950-1959" - Ahmad, Norhayati (Universiti Sains Malaysia, 1959)
Cerpen dewasa ini merupakan satu bentuk Kesusasteraan Melayu Hoden yang terkenal sebagai saetera akhbar dan majalah. Bentuk ini telah lahir dalam tahun dua puluhan dan hingga kini telah mencapai setengah abad. Walaupun begitu bentuk begini masih tetap popular dan banyak dimuatkan dalam majalah dan akhbar yang merupakan dua wadah penampungan cerpen yang popular.Dalam pengkajian ini saya akan mengkaji cerpencerpen dalam majalah Mastika dari sudut falsafah hidup p engarang. Saya akan membataskan waktu di antara tahun 1950 1959 yang merjipakan tahun atau masa yang paling bersejarah dalam perkembangan Kesusasteraan Melayu Moden kita lierana pada tahun inilah ditubuhkan Asas 50 yang memegang konsep "Seni Untuk Masyarakat".Tujuan saya memilih batas di antara 1950 - 1959 adalah untuk melihat falsafah hidup pengarang pada masa itu, adakah selaraa atau tidak dengan konsep perjuangan golongan Asas 50 iaitu "Seni Untuk Masyarakat". Jadi pengkajian saya adalah cenderung untuk melihat peranan majalah ini dan hubungannya dengan falsafah pengarang pada dekad tersebut. Dalam meneliti cerpen-cerpen dalam jangka waktu iitu memungkinkan kita untuk melihat beberapa hal yang menarik. Di atas dasar falsafah macam mana kah pengarang Melayu memandang hidup? Dan apakah tanggapan cerpenis-cernenis Melayu terhadap karya yang mereka hasilkan?