Hikayat Jaran Pendapa : Satu Analisa Teks Panji - Mahmud, Abdul Ghani (Universiti Sains Malaysia, 1980)
Hikayat Jaran Pendapa ialah sebuah cereka Melayu lama yang bertulisan tangan di dalam tulisan jawi ejaan lama.Kajian terhadap hikayat ini dibuat dengan tujuan untuk melihat akan unsur-unsur dalaman teks ini.Ia akan diperbandingkan juga dengan cerita-cerita Panji yang telah diterbitkan seperti Hikayat Panji Semirang, Hikayat Cekel Waneng Pati dan Misa Taman Jayang Kusuma.