Novel-Novel Abdullah Hussain Satu Kajian Dari Segi Tema Dan Persoalan (1940-1980) - Ahmad, Abdullah (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Pada keseluruhannya, Latihan Tlmiah ini membicarakan tentang tema dan personlan yang terdapat di dalam novel-novel Abdullah Hussain. Tiga belas daripada lima belas buah novel-novelnya yang telah dicetakkan dapat dikumpulkan dan dijadikan pokok perbincangan Latihan Ilmiah ini. Pengkaji telah membahagikan kajian ini kepada empat bab utama. Bab pertama adalah pendahuluannya yang berkisar kepada alasan saya memilih tajuk ini iaitu bahawa novel-novel Abdullah Hussain patut dikaji memandangkan telah begitu lama beliau melibatkan diri dalam penulisan tetapi hingga kini masih belum dibicarakan karya-karyanya seperti novel secara serius dan terperinci.Juga di dalam bab ini akan diberi garis panduan struktur Latihan Ilmiah, ini seperti fokus kajian, had kajian, cara atau kaedah kajian ini dilakukan, kepentingan kajian dan susunan Latihan Ilmiah ini.