Novel Pulang Oleh Toha Mohtar Dan Senja Belum Berakhir Oleh Alibi Haji Abdullah Satu Perbandingan - Jusoh, Abdul Halim (Universiti Sains Malaysia, 1977)
Dalan membicarakan soal perbandingan novel-novel ini telah banyak diperkatakan. Tapi soal perbandingan secara menyeluruh dalam konsep menciplak atau peniruan kurang lagi diperkatakan. Kalau terdapat yang mereka perkatakan pun tidaklah secara mendalam. Penilaian yang diberi tentang corak persamaan dan perbezaan antara novel itu merupakan satu bidang yang luas kerana segala yang terdapat dalam novel itu tidak diperkatakan secara mendalamnya. Soal ini muncul kerana skop perabicaraannya terlalu luas.