Karya-Karya Ahmad Bakhtiar Satu Analisa Struktur - Jabai, Hussin Haji Hassan (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Objektif Latihan Ilmiah ini ialah menganalisa struktur novel-novel Ahmad Bakhtiar yang terhasil pada zaman sebelum dan selepas perang dunia kedua. Ruanglingkup kajian ini meliputi aspek-aspek tema,plot,perwatakan,latar,sudut pandangan dan gaya bahasa.