Pengaruh Tingkah Laku Pengguna Terhadap Kualiti Produk Dan Industri Akuakultur Di Pulau Pinang, Malaysia - See, Too Kay Leng (2021)
Industri akuakultur adalah antara industri terbesar untuk membekalkan bekalan makanan laut di dunia ini. Permintaan terhadap makanan laut yang semakin meningkat menyebabkan berlaku ekploitasi sumber laut secara rakus. Namun akuakultur merupakan salah satu cara untuk mengimbangi permintaan dan penawaran makanan laut di pasaran serta mengurangkan tekanan terhadap penerokaan sumber laut. Walau bagaimanapun, aktiviti akuakultur tanpa kawalan ternyata memberi kesan kepada kualiti persekitaran, dan kualiti produk. Kesedaran yang tinggi dan adanya tekanan dari pihak pengguna dapat meningkatkan daya saing dalam industri akuakultur serta kelestarian dalam system pengeluaran akuakultur. Oleh itu, kajian memilih kawasan kajian di Pulau Pinang untuk merungkai persoalan yang berkaitan dengan pengaruh pengguna terhadap kualiti produk dan industri akuakultur.