Peranan Risda Dalam Meninggikan Taraf Sosio-Ekonomi Pekebun-Pekebun Kecil - Haji Tahir, Norazaai (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1983)
Risda adalah merupakan sebuah badan kerajaan yang bertanggungjawab untuk membawa pemodenan kepada. pekebun-pekebun kecil getah bagi meningkatkan lagi taraf pembangunan ekonomi dan sosila pekebun pekebun kecil getah itu sendiri.Pada hari ini getah adalah merupakan ekspot bahan mentah yang utama bagi Malaysia. Kira-kira 50% daripada getah yang diekspot adalah datang daripada pekebun-pekebun kecil yang memiliki kira-kira 62% daripada keluasan kebun getah berbanding dengan kira-kira 35% sahaja yang dimiliki oleh ladang-ladang tetapi ia juga menyumbangkan 50'/ daripada keseluruhan ekspot getah.