Sejarah Ringkas Persatuan Kwongsai Bentong - Chow, Tak Sing (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Betong adalah sebuah daerah yang terletak di bahagian barat Pahang Jaraknya dari Kuala Lumpur kira-kira 70 km. Walaupun bandar Bentong telah diasaskan oleh towkay Loke Yew (seorang kantonese) pada tahun 1898,1 tetapi Bentong tidak menjadi sebuahdaerah sehingga tahun 1921. Sebelum tahun 1921 ia hanya merupakan sebahagian daripada daerah Raub.2