Phase Locked Loop For Bluetooth Radio - Anbalagan, Loganathan (Universiti Sains Malaysia, 2017)
“Phase locked loop” merupakan satu sistem litar tertutup yang diguna pakai dalam banyak aplikasi untuk pelbagai fungsi. Manakala “Bluetooth” merupakan salah satu protokol piawaian untuk rangkaian tanpa wayar jarak dekat. Dengan menggunakan “Bluetooth” transmisi data boleh dibuat dengan objek statik atau bergerak. Sebuah “Phase Locked Loop Bluetooth” Radio telah dinyatakan dalam kajian ini. Rekaan sistem tertutup yang dicadangkan adalah stabil. “Phase Locked Loop”(PLL) yang direka merangkumi sebuah pengesan fasa dan frequensi (PDF), pam cas (CP), “Current- Starved” Voltan Pengayun Terkawal dan kaunter bahagi dengan 2. PLL disimulasikan dan lingkungan kunci ialah 28.57 MHz hingga 66.67 MHz. Frekuensi bebas untuk Voltan Pengayun Terkawal ialah 589.74 MHz. Masa mengunci ialah masa diambil oleh PLL mencapai hasil yang stabil. Masa mengunci untuk projek ini ialah 110 ns. PLL dari projek ini boleh menghasilkan isyarat dalam frekuensi 2.41 GHz dengan “duty cycle” berjumlah 51% apabila isyarat denyut berfrekuensi 50 MHz dibagi sebagai input.