Modelling And Simulation Of Large Signal And Power Delivery Networks On Ic And Pcb - Sarvvin, T.Kalithas (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Projek ini membentangkan model PDN dan simulasi PDN dan rangkaian kuasa besar. Rangkaian PDN telah simulasi menggunakan perisian MATLAB. The PDN modal dibina dengan menggunakan kaedah beberapa cekap. Untuk mendapatkan jawapan yang tepat untuk penyelakuan yang PDN modal dibina menggunakan kaedah jerat segi tiga. Model dibina akan disimulasikan dengan LIM formula dalam MATLAB. Sejak formula LIM asas mempunyai masalah kestabilan berangka. formula yang telah diubah dan dikemaskini untuk mengatasi masalah kestabilan. Formula diubah digunakan untuk mensimulasikan model yang dibina. Model dibina akan disimulasikan menggunakan SPICE simulator. Keputusan yang diperolehi dalam dua jenis simulator akan dianalisis dan dibincangkan dalam projek ini. keputusan yang diperolehi dari eksperimen ini ialah untuk formula asas LIM kita perlu menggunakan terkecil langkah semasa bagi memastikan kestabilan berangka formula. Manakala bagi formula LIM yang diubah kita boleh menggunakan lebih besar langkah masa berbanding langkah masa yang digunakan dalam formula LIM asas.