Masalah Sosio-Ekonomi Nelayan Melayu : Satu Kajian Kes Di Kampung Sungai Batu, Pulau Pinang - Awang, Harun (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Kajian ini adalah mengenai masalah sosio ekonomi kaum nelayan melayu di Pulau Pinang khususnya dan Semenanjung Malaysia umum-nya. Kampung Sungai Batu sebuah petempatan nelayan Melayu telah diambil sebagai kajian kes.Masalah ini adalah telah menjadi masalah majoriti kaum nelayan Melayu di negaara ini yang mereka hadapi semenjak zaman penjajah lagi. Bagi kawasan pantai timur Semenanjung kegiatan ekonomi perikanan tersebut adalah bermusim(seasonal).