Kesan Modal Dan Perubahan Taraf Kehidupan Sosio-Ekonomi Dan Sosio Budaya Pekerja-Pekerja India Di Ladang Sejak Tahun 1971 - Ponnusamy, Krishnan (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1986)
Orang-orang India di Malaysia yang digelar “Malaysian Indians” merupakan golongan etnik yang terbesar selepas orang-orang Melayu dan Cina. Sebagai sebuah masyarakat pendatang, kebanyakan mereka telah dibawa sebagai buruh untuk ladang-ladang getah oleh penjajah Inggeris pada abad yang ke sembilan belas. Walaupun masyarakat India merupakan kelompok minori ti namun mereka adalah bertanggung jawab dalam menegakkan kebudayaan danamalan-amalannya di bumi Malaysia. Dalam peredaran masa dan melalui proses penyesuaian dan modenisasi, cara hidup dan cara pemikiran mereka telah berubah secara mendadak