Perancangan Pembangunan Wilayah Di Sumatera Utara, Indonesia: Satu Kajian Persepsi Ke Atas Impak Pelaksanaan Otonomi Daerah Dan Pembangunan Kawasan Agropolitan Ke Atas Sosio Ekonomi Di Kabupaten Karo - Depari, Sumbul Sembiring (2009)
Objektif utama kajian ini ialah untuk mengenalpasti perkaitan antara pelaksanaan otonorni daerah dan pembangunan kawasan agropolitan terhadap peningkatan sosio ekonomi masyarakat Kabupaten Karo, Sumatera Utara. Kajian ini juga mengenaipasti persepsi masyarakat tempatan ke atas impak pelaksanaan otonomi daerah dan pembangunan kawasan agropolitan mahupun impaknya ke atas keadaan sosio ekonomi di wilayah kajian, Kabupaten Karo. Data kajian diperolehi dari pejabat agensi pemerintah sumatera utara, kaki tangan pemerintah Kabupaten Karo mahupun institusi petani. Soal selidik digunakan ke atas 350 responden yang terdiri dari 189 responden kakitangan pemerintah, 9 responden anggota Dewan Undangan Negeri dan 152 responden perwakilan awam tempatan.