Kajian Kes Mengukur Objektiviti Berdasarkan Liputan Berita Oleh Dua Buah Suratkhabar Harian Mengenai Kes Perbicaraan Sam Ser S - Leh, Swee Cheng Kathrina (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1988)
Suratkhabar sebagai penjalin di antara manusia dengan persekiarannya, memainkan peranan pentinq di dalam membekalkan maklumat kepada manusia mengenai kejadian-kejadian yanq telah berlaku, sedang berlaku mahupun akan berlaku di persekitaran yang terdekat atau beribu-ribu batu jauhnya termasuk di angkasa lepas.