Perjuangan Kesatuan Melayu Muda Dalam Perkembangan Politik Melayu 1937 - Kaslain, Mashhor (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1986)
Penulisan latihan ilmiah ini adalah bertujuan untuk mengkaji sebuah pertubuhan politik sayap kiri Melayu yang per tama muncul di negara ini iaitu Kesatuan Melayu Muda (KMM). Aspek-aspek yang ditekankan dalam kajian ini adalah meliputi soal-soal penubuhan , kepimpinan, perkembangan dan seterusnya perjuangannya dalam arena politik tanah air aebelum dan semasa pendudukan Jepun di negara ini iaitu antara tahun 1937-1945.