Organisasi Maruthuvar Pulau Pinang Dan Gerakan Anti-Kastanya Dari Tahun 1926-1970 - Ramiah, Balasandran (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1988)
Organisasi Maruthuvar Pulau Pinang merupakan salah satu organisasi yang tertua di Pulau Pinang yang telah ditubuhkan pada tahun 1926 untuk menentang amalan kasta(1) di sini. Di Malaysia, ia merupakan salah satu organisasi yang pertama sekali ditubuhkan dengan menggunakan nama kasta.