Kajian Mengenai Syair Kenang-Kenangan Yapsai Taman Penghiburan Dan Pendudukan Jepun Di Negeri Kedah 1942-1945 - Ibrahim, Arshad (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1982)
Dalam tahun 1941 satu bencana yang beaar telah menimpa Tanah Melayu dengan tercetusnya perang dunia kedua. Dalam keadaan yang penuh gelora dan cabaran itu pihak lnggeris telah menyerah kalah kepada tentera Jepun tanpa sayarat pada 15 hb. Febuari 1942 di Singapora. Dengan itu bermulalah pemerintahan Jepun selama 3 tahun 8 bulan yang dikenali aebagai Malaya Military Administration (MMA).