Perusahaan Perkilangan Kecil Batu-Bata (Tanah Liat) : Satu Kajian Kes Terhadap Perusahaan Perkilangan Kecil Batu-Bata - Abdul Manaf, Muhamad Bustaman (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1986)
Perkembangan sektor perindustrian di Malaysia telah bermula sejak tahun lewat 1950an lagi. Dengan munculnya polisi Perindustrian industri skil kecil juga mempunyai peranan penting kepada kejayaan dasar perindustrian negara. lndustri batu-bata adalah salah satu dari jenis industri pembuatan yang terdapat di Malaysia yang pada ketika ini sedang mengalami kemajuan yang pesat akibat dari kegiatan industri pembinaan.