Kitab Daqaiqu 'I-Akhbar Fi Zikri I -Jannah Wan Nar : Ajaran Dan Cara Penyampaiannya - Abidin, Mohd Afif (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1982)
Latihan Ilmiah ini merupakan satu kajian teka terha dap salah sebuah hasil karya tradiaional yang berbentuk kitab.bernama Dagaiqu 'l-Akhbar Fi Zikri 'I-Jannah Wan Nar. Latihan Ilmiah ini bertujuan mengkaji isi ajaran dan cara penyampai annya. Untuk memenuhi tujuan kajian. Latihan Ilmiah ini di bahagikan kepada lima bab.