Kesan Kegunaan Strategi Bacaan Untuk Penghayatan Puisi Terhadap Pencapaian Dan Sikap Pelajar Iban Dalam Pembelajaran Puisi - Labau, Billy (2007)
Kajian ini bertujuan untuk melihat kesan strategi pengajaran bacaan penghayatan terhadap pengajaran puisi tradisional (pantun dan syair) dalam kalangan murid-murid berbangsa Iban tingkatan IV di dua buah Sekolah Menengah di daerah Saratok, Sarawak. Aspek-aspek yang menjadi perhatian kajian ialah kefahaman, penghayatan dan sikap murid-murid Iban terhadap pengajaran pantun dan syair.