Tinjauan Terhadap Keadaan Sosio-Ekonomi Penduduk Petempatan Pinggir Bandar : Kajian Kes Kampung Manjoi, Ipoh - Ayub, Faridah Akhmar (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Oleh kerana berlakunya proses perbandaran yang agak pesat di bnndar-bandar besar di Malayaia ini, maka ini sudah tentu akan mempengaruhi keadaan fizikal dan alam sekitar budaya satu-satu petempatan di sekitar bandar bandar tersebut. Satu-satu petempatan yang wujud di sekit ar kawasan bandar terpaksa mengubahsuaikan beberana aspek petempatan agar dapat bersama-sama menempuhi alam sekitar perbanduran.