Projek Pembangunan Tanah Dan Penempatan Sg. Chenaam - Rejab, Masita (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Daripada banyak kajian yang dibuat dianggarkan bahawa 50 peratus dari rakyat negara ini adalah miskin. Dari jumlah ini termasuklah para petani dan nelayan yang tidak mempunyai sebarang hak.milik harta sendiri. Oleh itu dalam usaha mengurang kan kadar kemiskinan terutamanya pada kalangan nelayan dan petani luarbandar, berbagai rancangan telah dilakenakan oleh kerajaan