Sejatan Dan Perseimbangan Air Di Malaysia, 1971-1980 - Gan, Ai Geok (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1983)
Sejatan, jika dipandang dari segi kitar air, adalah perubahan air daripada keadaan cecair atau pepejal kepada wap, dan diffusinya ke dalam atmosfera. Untuk sejatan ini berlaku,.mesti wujudnya suatu kecerunan tekanan wap di antara permukaan dari mana penyejatan itu berlaku dengann atmosfera serta adanya suatu sumber tenaga. Bahangan matahari merupakan sumber tenaga ini yang utama dan menentuka.had-had sejatan itu sedangkan faktor-faktor meteorologikal yang lain seperti suhu permukaan di mana sejatan itu berlaku, kecerunan tekanan wap, kisaran angin dan udara mengpengaruhi proses ini dalam suatu rantaian hubungan yang kompleks.