Sejarah Perkembangan Parti-Parti Politik Bumiputera Di Sabah (1961-1963) - Kamin, Faimin (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1986)
Latihan Ilmiah ini adalah bertujuah untuk meng kaji perkembangan parti-parti politik bumiputera sejak muncul nya kegiatan parti-parti politik bumiputera di Sabah. Ruang masa kajian adalah sehingga tahun 1963. Walau bagaimanapun di dalam penulisan ini, perbincangan tidaklah terhad setakat tahun 1963 tetapi juga melampaui sehingga tahun 1967. Hal ini tidak dapat dielakkan kerana Pilihanraya Umum Negeri Sabah yang pertama hanya diadakan pada tahun 1967.