Masalah Dan Prospek Pertanian Padi Di Pulau Pinang : Satu Kajian Kes Di Permatang Sungai Dua, Seberang Perai Dan Sungai Burung - Mohamed, Mohd Jamil (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1985)
Sektor pertanian adalah morupakan sektor ekonomi yang mempunyai isi rumah yang teramai sekali berada di bawah garis kemiskinan berbanding dengnn sektor-sektor ekonomi yang lain. Arus pembangunan dan kemajuan yang tidak seimbang diantara berbagai sektor terutama sektor perindustrian dan perdagangan yang ternyata ja,uh lebih maju dari sektor pertanian rnembuatkan sumbangan sektor ini kepada Keluaran Negara Kasar semekin hari semakin menengecil. Sebagai salah satu daripada komponen dalam sektor pertanian, pertanian padi juga menghadapi masalah yang sama.