Kesan Lebuhraya Timur-Barat Ke Atas Pembangunan Bandar Gerik - Mahidin, Ahmad Khaizi (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Usaha-usaha keraJaan dalam memajukan negara telah membawa kepada wujudnya bandar-bandar baru dan bertambahnya bilangan bandar dalam negara ini. Dalam usaha ini kerajaan telah dengan Rancangan Malaysia Lima tahun dan Dasar Ekonomi Baru yang bermatlamatkan kepada Pembangunan nasional, membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat serta mengurangkan penghij rahan penduduk luar bandar ke bandar-banddr besar telah mengujudkan pertumbuhan bandar-bandar baru dan menghidupkan kembali bandar-bandar yang telah mati.