Satu Analisa Tentang Tema Sajak-Sajak Usman Awang (1950 Hingga 1970) - Mahmud, Ab. Rahman (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1984)
Pada keseluruhan Latihan Ilmiah ini membicarakan tentang tema yangg terdapat dalam sajak,-sajak Usman Awang, dari tahun I950’an hingga 1970’an. Latihan ilmiah ini memberi tumpuan khas kepada antologi-antologi perseorangan Usman Awang, iaitu antologi Gelombang,(mengandungi kumpulan sajak-sajak beliau sepanjang tahun 1950’an), antologi Duri dan Api, (satu kumpulan sajak-sajak dalam tahun I960’an) dan antologi Salam Benua, (antologi Usman Awang yang terbaharu. mengandungi kumpulan sajak-sajak dalam tahun I970'an.