Penglibatan Wanita Dalam Tenaga Buruh : Kajian Kes Di Kawasan Perumahan Mak Mandin, Pulau Pinang - Sarif Tawang, Lamjari (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 2000)
Latihan llmiah ini adalah mengenai penglibatan wanita Melayu yang telah berkahwin dalam sektor pekerjaan bergaji. Bagi menjalankan kajian ini, satu Kajian kes telah dibuat iaitu di kawasan perumahan Mak Mandin di Seberang Perai Utara. Kaedah kajian ialah melalui soal selidik dengan mengambil seramai 162 orang responden (wanita yang telah berkahwin dan terlibat dalam pekerjaan bergaji) sebagai sampel kajian. Antara angkubah yang turut diberi perhatian dalam kajian ini ialah, ciri-ciri sosio-demografi, faktor penglibatan serta halang dan masalah yang dihadapi oleh wanita dalam tenaga buruh.