Masalah Tanah Padi Terbiar - Kajian Kes Di Baruh Cherang Rotan, Pasir Puteh, Kelantan - Mustafa, Mohd Nawawi (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1986)
Latihan Ilmiah ini menelitikan masalah tanah padi terbiar yang dihadapi di Cherang Rotan, Negeri Kelantan oleh petani dan agensi pertanian, negeri dan persekutuan. Perbincangan ini adalah berdasarkan satu kajian yang telah dijalankan di kawasan Baruh Cherang Rotan, Pasir Puteh, di Negeri Kelantan pada Mei hingga Ogos 1985.Masalah tanah padi terbiar di Cherang Rotan wujud seJak lama dulu (seawal 1970an). Keadaan baruh yang terbiar pada masa itu adalah amat luas dan boleh dikatakan seluruhnya terbiar. Menjelang 1976,usaha pemulihan telah dijalankan, tetapi hanyalah untuk kawasan ataubahagian kecil sahaja.