Penentangan Malayan Union Di Kelantan - Yusoff, Wan Makhzan Wan (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Dalam membuat kajian Latihan Ilmiah berkenaan dengan penentangan Malayan Union di Kelantan ini merangkumi empat bab. Dalam bab pertama penulis cuba memperkenalkan latar belakang kesedaran politik di Kelantan. Bermula selepas negeri Kelantan dipindahkan menjadi negeri naungan Inggeris. Tumpuan kepada penubuhan beberapa pertubuhan Melayu sehinggalah kedatangan gagasan Malayan Union. Secara umum penulis cuba menjelaskan apa dia rancangan Malayan Union dan tujuannya: Mengapa orang Melayu menentang Malayan Union dan langkah-langkah yang diambil oleh orang Melayu untuk menentang Malayan Union.