Cerita Megat Gembang: Satu Dokumentasi Dan Kajian - Wan Sembok, W. Faridah (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1983)
Latihan Ilmiah ini terdiri dari Bahagian Pendahuluan, lima bab dan empat lampiran.Bahagian Pendahuluan Latihan Ilmiah ini akan membincangkan beberapa perkara: tujuan, kaedah dan kepentingannya. Di antara tujuan utama mengkaji cerita Megat Gembang ini ialah untuk melihat peranan, kedudukan dan hubungannya dengan pencerita clan masyarakat; mengkaji akan kedudukan dan keindahannya melalui penganalisaan intrinsik dan mempersembabkan suatu transkripsi cerita Megat Gembang yang mengekalkan gaya bahasa asal (loghat) daerah Terengganu.