Kajian Sosio-Ekonomi Peneroka Felda. Satu Kajian Kes Di Rancangan Felda Ijok, Selama, Perak. - Chew, Chee King (Universiti Sains Malaysia, 1986)
FELDA, agensi pembanggunan tanah yang terbesar di Malaysia pada masa sekarang, ditubuhkan pada tahun 1956 dengan tujuan untuk mencapai objektif-objektif jangka pendek dan panjang. Secara ringkas, objektif- objektif jangka pendek meliputi ; membuka tanah yang belum dimajukan untuk kegunaan pertanian dan petempatan, terutamanya untuk yang miskin dan yang tiada bertanah; menganjurkan pengembelingan sumber tanah dan tenaga manusia dengan teratur dan sistemasis; dan mewujudkan satu golongan petani moden.