Tema Cerpen Noorjaya (1956 – 1975) - Ghazali, Affandi Haji (Universiti Sains Malaysia, 1976)
Perkembangan penulisan sastera melayu sejak tahun 50an begitu pesat. Ramai penulis-penulis baru timbul dan banyak karya-karya sastera telah dihasilkan. Di samping itu ramai pula penulis-penulis lama tenggelam, tapi ada juga diantaranya yang masih melanjutkan kegiatan sastera meraka dibidang penulisan.