Adat Melenggang Perut Yang Semakin Luput Di Kalangan Masyarakat Melayu Melaka Kini - Abu Chik, Azizah (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1988)
Dalam masyarakat tradisi Alam Melayu, konsep adat memancarkan hubungan mendalam lagi bermakna antara sesama manusia dan dengan alam sekitarnya, termasuk alam tabii, alam sosial dan alam ghaib. Setiap perhubungan ini diuoapkan sebagai adat, di beri bentuk tegas dan khusus melalui sikap, perbuatan dan acara.